kies een beschikbare naam

Starten met je onderneming. Kies een beschikbare naam.

Je bedrijfsnaam is misschien wel het meest iconische van jouw bedrijf. Niet iets wat je zomaar kiest. Maar heb je goed gekeken of deze overal beschikbaar is? Er is niks zo stom als je straks er achter komt dat het domein of socialmedia account niet meer beschikbaar is.

Als eerste wil ik je feliciteren, er is niks zo leuk als je eigen bedrijf starten. Je gaat de hele dag bezig zijn met je passie. Elke ochtend kan je starten met waar jij energie van krijgt. Voor dat je naar de KVK toe rent om je in te schrijven moet je nog met een paar dingen rekening houden.

Start als eerst op de website van de KVK of er niet een ander bedrijf dezelfde naam heeft of er een die hier op lijkt. Als jij sportmassage Jansen wilt starten in Utrecht en er zit er ook al één in Groningen dan kom je daar nog wel mee weg. Zit deze nou aan het einde van de straat dan krijg je wel een conflict.

Doe hierna een controle of het domein nog beschikbaar is. Bij TransIP kan je dit eenvoudig op de site doen. Bedenk hierbij ook of je later eventueel internationaal wilt gaan. Dan is het makkelijker als ook de .com .eu of .fr beschikbaar is. Is is internationale domein niet beschikbaar, controleer dan wel of jullie niet te veel in elkaars vaar water terecht komen. Dit maakt het goed gevonden worden in Google een stuk lastiger.

Google hierna je beoogde bedrijfsnaam. Wat komen daar voor resultaten naar voren. Zijn dit grote websites, stevige blogs of zit er niet veel bijzonders tussen? Als je niet iets concurrerende tegen komt zit je goed. Je wilt immers niet dat als jij gegoogeld wordt dat jouw potentiële klant bij je concurrent uitkomt.

Denk ook na over welke social media kanalen je wilt gaan gebruiken. Is daar je bedrijfsnaam nog wel beschikbaar? Helemaal top zou zijn als op alle social mediaplatformen de account nog beschikbaar is. Hiermee voorkom je dat iemand anders zich kan voordoen als jouw bedrijf en mocht je later toch van dit platvorm gebruik willen maken dan heb je alles al klaar staan. Het liefst overal op dezelfde manier geschreven.

Voor mijn bedrijf Wax Guru is de instagram bijvoorbeeld @wax_guru en voor Facebook @waxguru. klinkt niet heel erg maar het nadeel is dat als iemand een instragram post plaatst en deze direct doorzet naar Facebook dat je op niet getagt wordt.

Is er geen conflict met een bestaand bedrijf, zijn de domeinen nog beschikbaar en kan je de social media accounts nog claimen? Dan kan je aan de slag. Registreer meteen je domeinen en de social media accounts en maak een afspraak bij de KVK.

Een naam kiezen is dus nog niet niet zo makkelijk. Nadat je de juiste naam hebt gekozen moet deze ook nog overal beschikbaar zijn. Hecht daarom niet te veel waarde aan je eerste ingeving. Er bestaat een kans dat je hier niet goed gebruik van kan maken.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven?

Ontvang een e-mail bij nieuwe blogs